Kerti Tippek

A tavasz korai szépségei

A tél végén már türelmetlenül várjuk a tavaszt. A szemem lelkesen keresi az előbújó hagymások első kis zöld csúcsait, nézegetem mikor pattan meg vajon idén az első virágbimbó. Nézzük milyen szépségekkel találkozhatunk az első tavaszi sétáinkon.

 

Téli Jázmin – Jasminum nudiflorum

Az egyik legkorábban virágzó cserje, sokszor már februárban csodálhatjuk sárga virágait. Ágrendszere lehajló, földet érve legyökeresedik, emiatt rézsűk befuttatására is alkalmas.

 

Varázsmogyoró – Hammamelis virginiana

Már késő télen nyílnak érdekes virágai ennek a különleges cserjének. Amellett, hogy a tavasz legkülönlegesebb dísznövénye az őszi, narancsos lombszínével is megörvendeztet minket. Gyógynövény.

 

Berki szellőrózsa – Anemone nemorosa

Üde erdők, patakpartok virága. Teljesen beterítik az erdő alját, olyan mintha a hóból maradt volna néhány folt az avaron. Dunántúlon gyakori, márciustól májusig nyílik.

 

Téltemető – Eranthis cilicica

A népi hagyományok szerint ha nyílik a téltemető itt a tavasz, innen ered a neve is.  Rokona a szellőrózsának. Hozzá hasonlóan sárga szőnyegként borítja az erdők alját, sokszor már februárban.

 

Tavaszi Kankalin – Primula verris

Március végétől virágzik sziklagyepeken, erdei tisztásokon, erdőszéleken, réteken, törmelékes lejtőkön. Gyakori vadvirág, nem védett. Gyógynövény, gyökerét használják fel köhögéscsillapító teákba

 

Krókusz – Crocus sp

Amint elmúlnak a nagy fagyok és egy picit jobb az idő előbújnak a krókuszok. Változatos színekben pompáznak, érdemes őket 5-ös csoportokba ültetni.

 

Hunyor – Helleborus sp.

Alacsony növekedésű, kora tavasszal virágzó évelő. Enyhe teleken egész télen nyílik. Színűk változatos a fehértől a zöldön keresztül a majdnem fekete vörösig találunk fajokat.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!